Probleme cu emiterea rovinietei: CNAIR anunţă posibile întreruperi

Autor: Bogdan Bârliga 15 mart. 2023 Știri auto

Dacă intenționezi să pleci la drum în seara asta ar fi bine să verifici dacă ai o rovinietă în termenul de valabilitate pentru că vor fi o serie de întreruperi în sistemul de emitere pentru taxa de drum. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că sistemul SIEGMCR urmează să fie upgradat.

”CNAIR informează utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că joi, 16.03.2023, în intervalul orar 00:05 – 01:00, ca urmare a unor lucrări de upgrade ale sistemului de comunicaţii central, emiterea rovinietelor şi peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp”, a transmis, miercuri, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Compania de drumuri a mai precizt că și traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei poate fi îngreunat.

Rovinieta s-ar putea scumpi cu aproape 40%

Cu două săptămâni în urmă șoferii din Româina au primit noi vești proaste din partea autorităților: Ministerul Transporturilor pregătește creșterea taxei pentru eliberarea rovinietei. Nu este însă deloc o scumpire ușoară, ci una de aproape 40%, care va avea un impact semnificativ asupra șoferilor. Apoi, o nouă majorare a prețului ar urma să fie aplicată în 2035, în valoare de 66%.

Guvernul intenționează să modificice rovinieta, iar aceasta să fie emisă separat pentru autovehicule și pentru vehiculele de marfă. Astfel autoturismele ar urma să plătească așa cum o fac și până la momentul de față. Mai exact, rovinietele pe anumite intervale de timp (o săptămână, o lună, un an) vor exista în continuare. Ce este schimbat însă este că rovinieta va fi diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii.

Pe de altă parte amenzile care vor fi aplicate autovehiculelor fără rovinietă valabilă se vor dubla comparativ cu cuantumul actual. În cazul vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) – minimum 5.950 de lei şi maximum 11.900 de lei. Amenzile vor fi mărite și în ceea ce privește cuantumul amenzilor pentru vehiculele de transport persoane. Astfel, pentru cele cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv șoferul) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) amenda este de minimum 1.550 de lei şi maximum 3.100 de lei. Pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – minimum 2.750 de lei şi maximum 5.500 de lei.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide